top of page

Mindfulness voor kinderen

Kinderen krijgen tegenwoordig steeds meer prikkels te verwerken. Een dag naar school, afspreken, huiswerk maken en vaak meerdere hobby’s, worden afgewisseld met Tv kijken en, voor oudere kinderen, met sociale media en gamen. En ook in het weekend plannen wij ouders vaak graag verschillende activiteiten. Allemaal logische gevolgen van de tijd waarin we leven en de keuzes die we maken. En toch is dit ook de tijd, waarin kinderen het lastig vinden om die prikkels te verwerken waardoor ze zich gestrest of gespannen voelen. Mindfulness kan helpen om deze klachten te verminderen en om te zetten in rust, vertrouwen, compassie en een groter zelfbewustzijn.

Mindfulness: dat is toch iets zweverigs?

Over mindfulness en meditatie wordt door mensen in het westen wel eens gezegd dat het 'zweverig' of 'spiritueel’ is. Monniken in oranje pakken of hippies die zichzelf willen 'vinden'. Naar mijn idee zijn dit vooroordelen die onterecht en achterhaald zijn. Mindfulness is bewezen effectief en bestaat uit hele heldere, concrete oefeningen die in de basis helemaal niet spiritueel zijn. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en de effectiviteit van mindfulness bij volwassenen is al keer op keer aangetoond. Ook bij kinderen worden positieve effecten gevonden op o.a. stress, angst en depressieve gevoelensaandacht; en sociaal gedrag. Daarnaast is mindfulness onderzocht en effectief bevonden bij kinderen met autisme en ADHD.

Voor wie is kindermindfulness geschikt?

Mindfulness is behulpzaam voor ieder kind en leert ze vaardigheden die ze zowel op school als thuis kunnen inzetten. Kindermindfulness kan extra waardevol zijn in de volgende situaties:

  • Kinderen met concentratieproblemen: wanneer kinderen moeite hebben om zich te concentreren of snel afgeleid zijn, kan mindfulness training helpen om de focus te verbeteren.

  • Kinderen met stress of angst: Kinderen die stress ervaren, bijvoorbeeld door school, sociale druk, of andere factoren, kunnen baat hebben bij mindfulness als een manier om stress te verminderen en angstgevoelens te beheersen.

  • Kinderen met slaapproblemen: Voor kinderen die moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, kan het aanleren van mindfulness-technieken helpen om het hoofd tot rust te brengen en een meer ontspannen slaappatroon te ontwikkelen.

  • Kinderen met emotionele uitdagingen en hoogsensitiviteit: Kinder mindfulness kan emotionele intelligentie en zelfregulatie bevorderen, waardoor kinderen beter leren omgaan met hun emoties en stressvolle situaties.

  • Kinderen met aandachtsstoornissen zoals ADHD: Voor kinderen met aandachtsproblemen kan mindfulness een waardevolle aanvulling zijn op andere interventies, omdat het hen kan helpen bij het ontwikkelen van meer bewuste aandacht.

  • Kinderen in periodes van verandering: Tijdens overgangsfasen zoals verhuizingen, scheidingen, of andere grote veranderingen, kan kindermindfulness kinderen helpen om veerkrachtiger te zijn en zich beter aan te passen aan nieuwe omstandigheden.​

Stilzitten als een kikker – Eline Snel

Bij Kinder Mindfulness werken we volgens de mindfulness methode ‘Aandacht werkt’ van Eline Snel, bekend van Stilzitten als een kikker. Dit is de meest gebruikte en wetenschappelijk onderzochte mindfulness training voor kinderen en jongeren. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De training is gebaseerd op het originele Mindfulness-Based Stress-Reduction (MBSR) programma van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness. Voor meer informatie over de methode van Eline Snel kun je kijken op www.elinesnel.com

Aandacht werkt!

Tijdens de trainingen leren kinderen om aandacht te hebben voor wat zich binnen in hen afspeelt: de gedachten die in hun hoofd opkomen, emoties die ze opmerken en wat ze voelen in hun lichaam. Het gaat er niet om dat kinderen moeten ontspannen. Wanneer ze onrustig zijn is dat ook helemaal oké. In plaats van de onrust weg te nemen, leren ze om op te merken wat deze onrust met ze doet. Wat ze dan voelen in hun lijf. Hoe vertrouwder ze raken met de onrust in hun lijf, hoe beter ze die leren herkennen. Zo kunnen ze in hun dagelijks leven eerder opmerken wanneer de onrust zich gedurende de dag opbouwt en hier weer controle over krijgen door de geleerde oefeningen toe te passen.

Hoe ziet een training eruit?

Tijdens de trainingen werken we iedere week met een thema. Denk aan thema’s als ‘het geheim van geluk’ en ‘de wonderen wereld van gedachtes’. Aan de hand van het thema wisselen verschillende oefeningen en opdrachten elkaar af. Er zijn ook creatieve opdrachten die gemaakt worden in een werkboekje. Dit werkboekje gaat na afloop van de training mee naar huis. Naast de trainingen is het van belang dat kinderen thuis oefenen. Na afloop van iedere les ontvangen de ouders of verzorgers een email met een aantal opdrachten voor thuis. 

De trainingen bestaan uit 8 lessen in 2 verschillende leeftijdsgroepen (5-7 jaar en 8-11 jaar). De groepen zijn klein en bestaan uit maximaal 6 kinderen. Er kan ook gekozen worden voor een individueel traject. 

bottom of page